Geschiedenis

Het ontstaan van Loenens Fanfarekorps Oud-Over

De oprichting van het Loenes fanfarekorps “Oud-Over” was een Loosdrechtse aangelegenheid, omdat de buurtschap “Oud-Over” tot het grondgebied van Loosdrecht behoorde. De rivier de Vecht vormde de scheiding met de gemeente Loenen. Door de Loenenaren werden de bewoners van “Oud-Over” dan ook wel “overkanters” genoemd.
Midden in de periode 1914-1918, tijdens de eerste wereldoorlog, werd op 15 september 1915 in het toenmalige café Dalhuisen op  “Oud-Over”, de oprichtingsvergadering gehouden die leidde tot de geboorte van het Loosdrechts Fanfarekorps “Oud-Over”. Initiatiefnemers waren zeven “overkanters”, allen lid van het toenmalige Loenens Fanfare, dat was opgericht op 5 oktober 1894.
 
oudover
 
Behalve de initiatiefnemers waren er nog twaalf andere aanwezig, om de plannen verder uit te werken. Nadat het bestuur de bewoners van Oud-Over, het hoofd van de openbare lagere school de heer H.F.A. Kern en het gemeentebestuur van Loosdrecht had ingelicht en bewerkt, werd op 4 oktober 1915 de tweede vergadering belegd in hetzelfde café Dalhuisen. Er werden toen afspraken gemaakt over de financiën, instrumenten, repetitieruimte en de dirigent, toen nog aangeduid als “directeur”.
De eerste repetitie werd gehouden in december 1915, waarbij alle leden, ook die nog geen muziek konden maken of lezen, aanwezig waren. Toen de directeur met een grote pruim achter de kiezen zijn stokje ophief klonk er, zij het met veel fantasie “muziek”. Na veel gemartel en herhalingen onder leiding van de soepele directeur de Jager, kwam er uiteindelijk de eerste mars nog behoorlijk uit.
Nadat de leden hun contributie (20 cent per week) hadden betaald, keerden zij voldaan maar lang niet tevreden huiswaarts. Vanaf die tijd heeft er op Oud-Over en later ook in Loenen, uit veel huizen muziek geklonken van studerende muzikanten.

Hoe dan ook, het Fanfarekorps “Oud-Over” kwam echt van de grond. Het groeide al snel uit tot een orkest van gemiddeld 40 muzikanten: een respectabel aantal voor een buurtschap met amper 900 inwoners.